PAGANUKSEN SUKUSEURAN MATKA HIITOLAAN KUOKSJÄRVEN KYLÄÄN TOUKOKUUSSA 2005Torstaina 19.5.2005 aamuvarhain jo klo 5.00 lähti linja-auto Nakkilasta kohti Vaalimaata tullin ja Viipurin kautta Äyräpäähän. Meitä oli mukana 13 suvun jäsentä. Äyräpäässä pidimme levähdystauon ja katselimme kauniita maisemia Vuoksen raanalla. Siellä oli sodan aikana ollut kovat taistelut ja monen sotilaan haudaksi jäikin kaunis vesistö. Äyräpään kirkosta ei ollut kuin rauniot jäljellä. Hiekkarannalla oli nyt venäläisten niin sanottuja kesämökkejä vapaasti rakennettuna. Matka jatkui Kiviniemeen, majoituimme Kiviniemen hotelliin ,joka sijaitsee Vuoksen kosken rannalla. Hotelli oli rakennettu Moskovan olympialaisiin vuonna 1980 kosken laskua varten.


Perjantaina pääsimme tutustumaan Summan taistelualueeseen. Siellä oli Poppiuksen miljoonabunkkkeri ja koelinnake. Suuren vaikutuksen teki meihin matkalaisiin nähdessämme metsässä kulkevan kivistä tehdyn kilometrejä pitkän tukilinjan , jota oli tehty mies- ja hevosvoimin.

Tuntui ihmeelliseltä kävellä nyt entisillä sotatantereilla aivan rauhassa. Tyhjiä hylsyjä löytyi matkamuistoksi.


Lauantaina oli matkamme kohokohta, kun lähdimme linja-autolla Käkisalmen kautta Hiitolaan Kuoksjärven kylään, ja siellä Paganuksen tilalle. Nostimme maljat sukumme entisille kotikoivuille kauniilla mäenkumpareella. Siellä oli vielä kivijalkaa ja uuninpaikkoja jäljellä, mistä voi päätellä talon sijainnin. Mukana oli kyllä paikan päällä asuneita sukulaisia, tätimme Hilkka Savilahti (o.s. Paganus), sekä Milja Unkuri (o.s. Paganus). He kertoivat meille seuraavan sukupolven jäsenille lapsuusajan elämästä ennen sotia ja evakkoajasta. Evakkotie kulki aivan kotitalon vierestä, joten yöpyjiä oli yhtenään. Tilalla oli hyvä kaivo, josta vettä riitti niin ihmisille, kuin eläimillekin. Keittelimme kahvia ja paistoimme makkarat hyvän sään vallitessa.

Matkamuistojakin löytyi, jokin lapio ja erilaisia kasveja.


Kahvin jälkeen sukumme suunnistajat Heikki ja Ari Paganus, sekä matkanjohtajamme Ismo Unkuri lähtivät etsimään lähistöllä olevaa Variksen kotitilaa, josta Eeva Paganus (o.s. Varis) oli kotoisin. Meitä oli mukana kuusi sisarusta , jotka nyt ensi kertaa näimme äitimme kotitalon paikan. Paikka oli niin kaunis, että mielet herkistyivät kyyneliin. Lauloimme äidin muistoksi Sä kasvoit neito kaunoinen.


Paluumatkalla kävimme Hiitolan kirkon raunioilla, missä lauloimme karjalaisten laulun. Käkisalmessa pysähdyimme ostoksille.


Sunnuntaina olikin jo kotiinlähdön aika. Viipurissa teimme vielä tuliaisostokset ja sitten Vaalimaan kautta koti-Suomeen.


Matka oli antoisa ja ikuisesti mieliin painuva. Kiitokset matkan järjestäjälle Ismo Unkurille!


Tuula Hämäläinen