Paganuksen Sukuseura ryPAGANUKSEN SUKUSEURAN

PIETARI-VALAMON MATKA 3.-5.8.2007


Torstaina 2.8. lähdimme mieheni Reino ja minä ajelemaan Porista kohti Kotkaa ja siellä hotelli Leikaria, jossa meidän oli tarkoitus yöpyä. Hotelli osoittautuikin tosi hyvätasoiseksi.. Illalla ruokailimme ravintolassa ja ruokakin oli maittavaa. Leikariin saapuivat illalla myös serkkuni Veikko Suoninen vaimonsa Marja-Tertun kanssa sekä Marja-Tertun veli vaimoineen. Aamulla seurueeseemme liittyivät vielä serkkuni Aila Arvila ja Kirsti Korkolainen puolisoineen sekä kaukaisemmat serkkumme Riitta Hiltunen, Tuula Kokko ja Maija Salovirta sekä heidän ystävänsä Tuula Eskola. Helsingistä oli mukaan jo noussut linja-autoon serkkuni Olavi Suoninen puolisonsa kera. Näin oli meitä sukuseuramme matkalaisia koossa 16. Matkanjärjestäjänä toiminut NevaTours Oy oli lisäksi hankkinut Turusta matkustajia ulkopuolelta sukuseuran 10 henkeä, ja näin ollen matkaajia oli yhteensä 26 henkeä.

Perjantaina aamulla klo 9.00 matkamme jatkui linja-autolla kohti Pietaria. Matkaamme suosi kaunis aurinkoinen sää. Matkaoppaanamme menomatkalla toimi autonkuljettajamme Tauno Muikku. Hän esitteli meille matkan varrella olevia kohteita. Näimme mm. upeat Terijoen hiekkarannat. Siellä pysähdyimmekin ihailemaan maisemaa. Aikaisemman, noin viisi vuotta sitten tekemäni matkan jälkeen siellä on tapahtunut paljon muutoksia. On rakennettu mm. useita kylpylöitä.

Pietariin saavuimme noin klo 16. Siellä meillä oli lyhyehkö kaupunkikierros, jonka aikana saimme runsaasti tietoa Pietarista Vaikka oli perjantai ja ruuhka-aika, niin autonkuljettajamme, joka on asunut Pietarissa noin yhdeksän vuotta (on suomalainen) esitteli meille tosi hyvin mm.erilaisia Pietarin palatseja, joista olin aikaisemmin lukenut vain kirjoista. Pietari on valtavan suuri kaupunki. Siellä on rekisteröityjä asukkaita 4.800.000 ja kuulemamme mukaan todellisuudessa luku on paljon suurempi.

Laivamme lähti satamasta kohti Valamoa klo 19.45. Laivamatkan aikana saimme ihailla Nevan rannoille rakennettuja upeita taloja, aivan kuin linnoja torneineen ja erkkereineen. Laiva oli muutoin tosi kaunis ja siisti, mutta hytit olivat pieniä ja WC-suihkutilat surkeat .Näitä puutteita korvasi kyllä ravintola, jossa ruokailimme. Se oli tosi kaunis ja meitä palveltiin melkein a la carte-tyyliin. Meillä oli nimittäin laivalla täysihoito, johon kuului saapumisiltana illallinen, lauantaina aamiainen, lounas ja illallinen. Laivalla oppaanamme toimi suomen- ja venäjänkielen taitoinen Nadja. Ilman venäjänkielistä opasta emme olisi laivalla selviytyneetkään. Siellä tapahtuivat esim.kaikki kuulutukset venäjäksi, eikä palveluhenkilökunta hallinnut esim.englantia.

Valamoon saavuimme aamulla klo 8.00. Lauantaina aamupäivällä kiertelimme Valamon pääsaarella, jossa oli useita eri pyhimyksille omistettuja skiittoja. Osa skiitoista on edelleen restaurointivaiheessa. Valamon kierroksella meillä oli oppaana Valamon oma opas, joka hallitsi hyvin suomenkielen. Välillä kävimme laivalla lounaalla ja iltapäivällä meidät kuljetettiin pienemmällä laivalla Valamon pääkirkon satamaan.

Pääkirkko on restauroinnissaan edennyt huomattavasti viime käynnistäni. Iltapäiväkierroksella osallistuimme mies-trion upeaan konserttiin.. Matkamuistoja oli mahdollisuus ostaa sekä pääkirkon alueelta että aamupäiväkierroksella.

Illalla klo 21. sitten laivamme suuntasi takaisin Pietariin. Aamulla meillä oli aamiainen hotelli Moskovassa. Aamiainen oli tosi runsas ja maittava. Aamiaisen jälkeen lähdimme välittömästi paluumatkalle. Viipurissa meillä oli myös mahdollisuus suorittaa hallissa ostoksia. Pitäähän sieltä aina tarttua mukaan ainakin kristallia. Vaalimaalla sai vielä viimeksi täydentää ostoksia.

Matka oli tosi antoisa minullekin, vaikka olin Valamossa jo aikaisemmin käynyt, tosin Sortavalasta käsin. Nyt oikein tajusin, mitä me suomalaiset olemme menettäneet, kun katselin Terijoen ja Laatokan maisemia. Pietari sinällään on tutustumisen arvoinen. Ehkä seuraava matkakohteemme onkin Pietari.

Matkaterveisin Meeri NurmiKuvia:

Valamon matkakuva

Tällaisia laivoja kulkee Nevalla ja Laatokalla